Searching...

Mark

utorak, 4. lipnja 2013.

Gadgeterija: U kamerama uskoro uopće neće biti optike?

Gadgeterija
Dnevni blog o gadgetima i raznim internetskim bizarnostima
U kamerama uskoro uopće neće biti optike?
Jun 4th 2013, 10:52

IMG_0225.JPG-(3)
Optika koja se nalazi na kamericama bilo koje vrste je nerijetko od ključnog značaja. Kako i ne bi bila, kada je slikovni senzor potpuni slijepac bez fokusiranog svjetla – baš poput našeg oka gdje su pandani leća i mrežnica. No, je li moguće dobiti bistru sliku i bez optike bilo koje vrste? Matematički…da.

Komprimirano uzorkovanje je tehnika obrade signala koja, osim što je učinkovita, uspješno rekonstruira neki signal posebnim algoritmima. Ova tehnika zapravo se oslanja na misao kako se standardnim metodama snimanja prikuplja drastično više informacija no što je potrebno za rekreiranje izvornog signala. Komprimiranin uzorkovanjem se hvata tek dio (uzorak) signala ili slike nakon čega nastupa rekonstrukcija – za konačnu “savršenu reprodukciju”. Kako je to moguće? U igru uskače a što drugo nego matematika.

Uglavnom, skupljene uzorke koji su komprimirani moguće je “raspakirati” i prediktivnom matematikom stvoriti cjelinu. Naravno iz očitih razloga, ovakva metoda ne može funkcionirati kod ranije komprimiranih signala i slika – ali kod izvornog snimanja stvar radi, a razlučivost ovisi tek o količini i broju otvora te točkastoj prirodi senzora. U Bell Labsu su sve dokazali i pokusima, vodeći se upravo ranije spomenutim mislima – dok je tradicionalna metoda snimanja stara kakvih 150 godina, revoluciju bi moglo donijeti upravo komprimirano uzorkovanje.

Lensless-camera

Tako su istraživači sastavili funkcionalnu kameru bez ikakve optike i s jednostavnim senzorom koji koristi tek jedan piksel za uzorkovanje. Dobivene fotografije nikad nisu bile van fokusa, što zvuči nevjerojatno. Arhitektura ovog jednostavnog uređaja su dvije komponente: otvor (“blende”) i senzor. Ovaj se pak sastoji od LCD zaslona koji funkcionira kao niz otvora kroz koje prolazi svjetlo na senzor osjetljiv na tri boje.

Najzanimljivije u priči jest to da pristup radi i kod infracrvenog spektra te da je sve nevjerojatno jeftino. Hoće li i kada ovakvo što doživjeti i komercijalnu primjenu, ostaje za vidjeti.

Facebook Google Plus Twitter
You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

0 komentari:

Objavi komentar