Searching...

Mark

ponedjeljak, 10. lipnja 2013.

Gadgeterija: U Facebookovom podatkovnom centru padala kiša

Gadgeterija
Dnevni blog o gadgetima i raznim internetskim bizarnostima
U Facebookovom podatkovnom centru padala kiša
Jun 10th 2013, 11:26

facebook
Još 2011. Facebook je imao velikih problema s vlažnosti u jednom od svojih podatkovnih centara. Iako ovo nije novost, The Register je iskopao neke detalje iz priče i otkrio kako je u sobi sa serverima doslovno postojao oblak. Dobro, dva. Iz jednog je padala kiša, a drugi je pokretao društvenu mrežu.

Srećom, događaj je trajao svega nekoliko minuta tijekom ljeta 2011., kako navodi Jay Parikh, inače jedna od najbitnijih figura koja stoji iza mrežne infrastrukture Facebooka.

“Primio sam telefonski poziv, ‘Jay, imamo oblak u podatkovnom centru’”, kaže Parikh. “‘Kako to misliš, imamo oblak. Vani?’. ‘Ne, unutra.’” Odmah nakon toga uslijedila je panika, jer je računalna oprema, iako prilično izolirana ipak krajnje osjetljiva na vlagu u zraku – a kamoli “prave” kišne kapi. Ispostavilo se kako je problem radio posebno izveden sustav hlađenja koji je koristio vanjski zrak zbog uštede energije (Google također koristi sličan princip). Sami sustav je zakazao zbog loše izvedenog načina upravljanja, a temperatura je došla na kakvih 27 stupnjeva Celzijusa uz relativnu vlažnost višu od 95%.

Hrpa servera se uslijed takvih uvjeta resetirala i gasila, što automatski – što zbog kratkih spojeva. Iako je Facebookovo priopćenje u to vrijeme zvučalo smireno, čini se kako je u tim trenucima vladao potpuni kaos. Kompanija je učila iz počinjenih greški, a danas svi serveri imaju posebno zabrtvljeno napajanje, a riješen je i problem s kontrolama klime. “Ovo je jednostavno jedna od onih stvari. Kada koristite 100% zračno hlađenje, sve je fenomenalno iz perspektive učinkovitosti, ali je opseg unutar kojeg se radi mnogo, mnogo širi”, dodao je Parikh.

Izvor: The Register

Facebook Google Plus Twitter
You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

0 komentari:

Objavi komentar