Searching...

Mark

ponedjeljak, 10. lipnja 2013.

Gadgeterija: 3D printanje i u svemiru

Gadgeterija
Dnevni blog o gadgetima i raznim internetskim bizarnostima
3D printanje i u svemiru
Jun 10th 2013, 12:42

MIS_PressRelease_Image2
Upravo bi se 3D printeri mogli koristiti za izradu kritičnih dijelova na nekoj od budućih svemirskih misija s ljudskom posadom. Potencijalno opasne situacije bi tražile resurse kakve posade danas ne bi imala na raspolaganju, već bi se morala čekati dostava dijelova sa Zemlje. Prvi 3D printer bi se trebao pojaviti na Međunarodnoj svemirskoj postaju već sljedeće godine.

Ekipa u NASA-i je itekako svjesna činjenice da se u svemiru mogu dogoditi različite havarije, a smatraju kako bi mogućnost stvaranja potrebnih dijelova značajno povećala šanse koju posade imaju. U suradnji s Made in Space Inc. NASA planira dovršiti testiranja na “3-D Printing in Zero G Experiment”, što bi bio prvi uređaj uopće kojim je moguće proizvoditi dijelove u svemiru. Naravno, opasnosti nisu jedini razlog ovakvog pokusa, no svakako su dobar stimulans. “Kako NASA ide dalje u svemir, bilo da je u pitanju preusmjeravanje asteroida ili slanje ljudi na Mars, trebat će ovakve tehnologije za smanjenje težine i zapremine tereta”, rekao je Charles Bolden, trenutni NASA upravitelj.

NASA se smatra trenutnim državnim liderom kada je riječ o 3D ispisu za inženjerske aplikacije, a posebno stoga što smatraju da tehnologija ima nevjerojatan potencijal za budućnost istraživanja svemira. “Mogućnost 3D ispisa dijelova i alata po potrebi uvelike povećava pouzdanost i sigurnost svemirskih misija, a istovremeno za nekoliko redova veličine spušta i cijenu. Prvi 3D printeri u svemiru će izrađivati testne dijelove poput određenih računalnih komponenti – a nakon toga će se krenuti s izradom alata i znanstvene opreme”, rekao je Aaron Kemmer, direktor Made in Space.

Za sada nije poznato koji će se materijali točno koristiti za ispis, no velika je vjerojatnost kako će, barem za početak, biti riječ o kakvom polimeru. Više informacija o projektu je moguće pronaći na izvornom linku.

Facebook Google Plus Twitter
You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

0 komentari:

Objavi komentar